Hva er E-sport?

E-sport er konkurransespilling elektronisk som foregår på et profesjonelt nivå. De som spiller e-sport konkurrerer mot hverandre i ulike spill. Verktøyet som brukes er datamaskiner eller spillkonsoller og de som vinner, vinner ofte en pengepremie. E-sport har sin opprinnelse helt tilbake til 1970-1980 tallet. Da ble det i mindre skala konkurrert i spill som blant annet Space Invaders. E-sport ble først skikkelig utviklet sammen med Internett på 1990-tallet. På 1990-tallet ble det opprettet konkurransepregede miljøet og det ble holdt større turneringer. Det var på 1990-tallet at pengepremier oppstod. Eksempel på et e-sport spill som startet tidlig er Starcraft: Brood War. Spillet var spesielt populært i Sør-Korea. Word Cyber Games var en stund en stor begivenhet for e-sport spillere. Dette var en stor årlig begivenhet og ble arrangert fra 2000 til 2013. Dette arrangementet endret plass fra år til år, altså det var ulike land som holdt dette. I 2010 økte oppslutningen rundt e-sport spesielt i Europa og Nord-Amerika da spillet Starcraft: Wings Of Liberty ble lansert. I 2013 ble Danny Lee fra Canada offisielt den første profesjonelle e-sport utøveren som fikk idrettsvisum.

E-sport i dag

E-sport har vokst seg stort de siste årene og flere og flere begynner med dette på profesjonelt nivå. I dag konkurreres det i blant annet spill som Dota 2, League of Legends og Hearthstone. Det holdes ofte turneringer i flere spill på samme tid ved store arrangementer. Der dekkes kampene av profesjonelle kommentatorer. Kampene ved slike arrangement blir dekket via Internett og det blir ofte lagt ut klipp av kampene i ettertid. Dyktige spillere kan leve av e-sport på fulltid siden det blant annet er begynt med pengepremier. I tillegg får profesjonelle lag økonomisk støtte av sponsorer. Profesjonelle spillere bor gjerne sammen i et såkalt trenings hus for å trene seg til å bli bedre. De trener fysisk med trenere for å holde seg i aktivitet. Siden det blir mye sitting må de trene de delene av kroppen som blir belastet. Selv om e-sport er på vei opp og fram så er det noen land som opplever en større økning enn andre. Sverige, USA, Sør-Korea og Tyskland er de landene hvor e-sport har størst suksess den dag i dag.

  • Profesjonelle kommentatorer
  • Blir mer og mer populært
  • Mest populært i Tyskland, USA, Sverige og Sør-Korea

E-sport er hovedsakelig mest populært i de velstående delene i verden men er på vei opp og fram i Øst-Europa, Kina og Sør-Amerika. De siste årene har også e-sport blitt mer populært i Norge. Gamer.no har hatt stor suksess med sin satsing, Telenorligaen. Dette holdes i samarbeid med Telenor der det konkurreres i flere spill året rundt. Altibox ligaen er også en liga som ble holdt. Denne ble holdt av TV2 men ble senere avviklet. NRK har også på noen av sine sendinger vist e-sport. I 2018 startet Norges Fotballforbund et landslag for fotballspillene FIFA og PES. Det er ventet at e-sport bare vil bli mer og mer populært i Norge i årene fremover. Det har lenge vært en diskusjon om e-sport faktisk kan gå under emnet sport. Mange argumenterer mot dette og mener at idrett eller sport handler om å bruke kroppen fysisk. På den andre siden er det mange som argumenterer for at e-sport er en idrett. De mener det er mange likheter mellom tradisjonell sport og e-sport når det kommer til organisering og utøvelse, og de mener derfor at e-sport burde bli behandlet på lik linje med fysisk idrett.

  • På vei opp i Kina, Sør-Amerika og Øst-Europa
  • Telenorligaen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *