E-sportutøvere

I år ble for første gang ble arrangert FIFA-serie hvor Vålerenga vant etter tre tøffe finalekamper mot Brann. Mange av de mest kjente fotballklubbene deltok i serien som ble streamet på Dplay, men fortsatt er ikke e-sport tatt inn i varmen hos Norges idrettsforbund. Men mange er nå enig i at det må kunne kalles idrett, og den tyske forskeren Ingo Froböse mener det er mulig å sammenligne e-sport med motorikk og reaksjonen vi kjenner fra bordtennis. Det betyr at en e-sportutøver må kunne sies å være en idrettsutøver. Den samme forskeren sier selv han ble overrasket over hva som krevdes av motoriske evner for å spille Counter Strike. Det ble målt hele 400 bevegelser på tastaturet og mus hvert minutt, og forskeren kunne måle en puls på 160-180 slag pr. minutt hos utøverne. En e-sportutøver hadde dermed et kortisolnivå på linje med en rallykjører. Samtidig er nå mange av de beste utøverne medlem av velkjente klubber som FC Schalke, PSG og Vålerenga. Sistnevntes satsning er i samarbeid med Nordavind som er et av de mest kjente og velorganiserte e-sport-klubbene i Norge.

Dyktige spillere blir profesjonelle

Det har vært en rivende utvikling for e-sport, og det arrangeres nå store turneringer med TV-overføring, mye publikum og store pengepremier. Spill som League of legends, Counter Strike og Pugb har blitt veldig populære, og selv om de er ganske forskjellige er ofte turneringene basert på flere spill. Det konkurreres profesjonelt i disse spillene og flere andre. E-sportutøvere utøver sporten sin i både organiserte og uorganiserte former, og de som skal bli gode bruker mye tid på trening. For å lykke må de både trene mye og ha talent, og det er også mulig å gjøre dette som en del av utdannelsen sin, ettersom en del folkehøgskoler har e-sport som et fag de tilbyr til sine elever. Noen videregående skoler tilbyr også e-sport, som for eksempel Arne Videregående skole utenfor Bergen. Linjen hadde 50 elever i forrige skoleår. og skolen kan fortelle at flere gjennomfører i dette faget enn i andre fag, og færre som dropper ut fra dette faget enn andre fag. For kommende skoleår skal Kuben videregående skole i Oslo satse på e-sport, og de fikk inn 83 søknader fra elever som vil ha e-sport som fag under sin videregående opplæring.

  • E-sport er idrett
  • Noen folkehøgskoler og videregående skoler har e-sport som fag

I tillegg til Arna og Kuben er det flere skoler som vil ha e-sport på timeplanen fra kommende skoleår. Oslo-skolene Elvebakken, Akademiet og Persbråten, samt Vågsbygd (Kristiansand) og Os (Hordaland) er blant de som vil ha e-sport som toppidrettsfag. Vi kan derfor ikke si annet enn at en e-sportutøver er en idrettsutøver. Mange mener det bare er et tidsspørsmål for Norges Idrettsforbund åpner dørene for denne idretten. Idrettsforbundet åpnet i fjor for muligheten for e-sport hvis klubbene ønsket dette. Idrettspresident Tom Tvedt uttalte til VG at han mente det var naturlig at klubbene og idrettsforbundet tok dette inn under sine vinger. Norges Fotballforbund har også sendt sitt første landslag i e-sport til en offisiell landskamp. Dette skjedde i desember i fjor og kampen var mot Frankrike. Det hører med til denne historien at Norge vant over Frankrike. I og med at over 20 land har definert e-sport som idrett, og det har vært diskutert om det også skal være en del av olympiske leker, er det mange som presser på for å få en formell godkjennelse for e-sport som idrett også i Norge, blant annet på Stortinget.

  • E-sport bør bli medlem av Norges Idrettsforbund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *